Стефан Яръмов: В ЦСКА ще играят само най– добрите

0
158

До три години първият отбор ще бъде изграден почти изцяло от българи, категоричен е мениджърът на червената школа

Мениджърът на школата на ЦСКА Стефан Яръмов даде интервю за Viasport.bg.

Г-н Яръмов, от началото на сезона поехте школата на ЦСКА. Успяхте ли за този период да я структурирате по този начин, по който искате?
– За моя радост – да. Очаквах, че процесът ще бъде много по-дълъг, но се подходи доста професионално и за този кратък период от време успяхме да координираме нещата и мога да твърдя, че школата започна да работи по нормален начин. Това време, което ми трябваше в предишния ми престой в Ловеч, тук го осъществихме за около два месеца. Говоря за условия за тренировка, възстановяване, почивка на децата, екипировка… Изпълнихме тези неща на сто процента. Смело мога да твърдя, че в момента условията, които сме осигурили на децата извън София, които са около 40 на брой и са от цяла България, отговарят на ранг четиризвезден хотел. Те спят при отлични условия, всички деца са заедно и има контрол върху тях, там нощуват и някои от треньорите, както и аз. Школата се храни в ресторанта на стадион „Българска армия“. Закупихме

много качествена
немска екипировка

за около 100 хиляди евро, като всяко дете е получило от нея. Горе-долу нещата тръгнаха. В последния месец изиграхме повече от 20 мача и смея да твърдя, че в ЦСКА заварих доста добри деца, момчета, които наистина обичат клуба, искат да се развиват, но поради ред причини в последните години не им е била дадена тази възможност. Там проблемът е бил дали ще се намерят пари за пътуване, дали ще се намерят пари за екипировка, дали ще се намерят пари за терен, на който да се играе. За моя радост тези неща вече са в историята. Както знаете, оставихме във всички набори по 20-22 деца, всички треньори, които излязоха лоялни към ЦСКА и пожелаха да останат, останаха и привлякохме още само двама-трима треньори. Екипът ни не е голям – 9 треньори плюс един на вратарите. На тях им е обяснено, че клубът като политика държи на три основни неща. Първото от тях е да играят най-добрите деца. В школата вече няма такси. Треньорите не трябва да се влияят какъв е бащата на детето или майка му, а да играят най-добрите момчета. Не сме дали специални задачи за титли и купи. Важно е тези деца да се научат да играят добър футбол и да ги подготвим за първия отбор. Несъмнено след като имаш качествени футболисти е нормално да имаш и предно класиране. Целта е обаче да се изграждат футболисти и тези момчета да подпомогнат мъжкия отбор в близките две-три години.

Сработиха ли се новите треньори, които дойдоха от Литекс?
– Това е нормален процес във всеки клуб. Другите също взимат по 15-20 деца всяка година от цяла България. Просто ние дадохме възможност на треньорите да преценят това, с което разполагат. Хубавото е, че тази година Министерството на спорта осигури лагери за тези деца и треньорите имаха възможност да подберат група в рамките на десетина дни. Ще ви дам пример, че в набор 2002, където наставник е Добри Митов, заварихме стария отбор, вкарахме пет-шест деца от Ловеч и цяла България. Треньорът прецени, че са му нужни само две деца и те останаха. При 17-годишните, които са водени от Антон Димитров, имаше само 11 деца и той пожела още толкова и ги привлякохме, сега мисля, че има добър отбор, който върви силно в първенството. При 19-годишните се получи лек парадокс. Там треньор бе Методи Деянов, който бе поканен да продължи работа в клуба, поради каква причина не знам, но голяма част от момчетата 1998/1999 пожелаха да продължат в ЦСКА 1948. За моя радост тези футболисти, които искахме от онзи отбор, става въпрос 6-7 момчета, са тук и избраха да останат в ЦСКА. Там за треньор бе привлечен Ивайло Станев, който в последните години неизменно е носител на Купата на БФС и шампион. При по-малките бе взет Дани Моралес и останалите треньори са си старите, които и досега си бяха в ЦСКА.

Как оценявате представянето в елитните групи?
– При 19-годишните нямам съмнения, че имаме най-добрия отбор. Там съставът както и да играе, смятам че е потенциален претендент за шампионската титла. При 17-годишните процесът протече малко по-трудно. Ние си позволяваме лукса да не отлагаме мачове, макар че имаме по 3-4 национални състезатели, даваме шанс на всички момчета да играят. Нещата вървят нормално, при 15-годишните също. Смятам, че нещата вече се наместиха и треньорите водят нормален тренировъчен процес, нищо ново за тях,

вече имат по-добри
деца и по-високи цели

Моята задача като пряк отговорник за треньорите, не съм началник, директор или човек, който седи на бюро, е екипировката, условията, не им се мешам, ако те поискат съвет им го давам, но те носят отговорност за представянето. Накрая на годината сядам и анализираме, ако отборите имат израстване им се предлага да продължат при по-добри условия, ако някой не се справя с работата може да си получи съответните санкции. Хубаво е, че заварих момчета, които наистина обичат ЦСКА. Претендирам, че съм човекът, който в последните 15 години работи изцяло в детско-юношеския футбол и имам представа върху цяла България, и съм много доволен от видяното. Досега децата не са имали никакви условия за игра, водещо е било кога ще се съберат таксите, дали ще ходим на мач, каква екипировка да си купим… Виждам, че любовта на децата към ЦСКА е голяма. ЦСКА е една религия. Идват много непознати хора и общуват с мен и ми казват „дайте да видим с какво може да помогнем“. Бяхме толерантни и обяснихме още в началото на родителите, че процесът е много дълъг, минал съм през него в Ловеч и знам как се прави една школа, може би най-добрата в България. На много хора, които доведоха децата си им обяснихме, че те в момента нямат качествата да са в ЦСКА, но имат шанса да играят в други отбори от София и пак да се явят при нас, когато са по-подготвени. Не търсим масовост, а имаме малко на брой, но качествени момчета.

След като спечелихте дербито с Левски на „Герена“ при старшата възраст треньорът на сините Димитър Телкийски обяви, че не знае с кой отбор е играл. А по-късно Иван Кочев от Ботев каза, че познава този отбор и това е Литекс. Обиждат ли ви всички тези твърдения?
– Телкийски си вкара автогол с това изказване, че не е знаел с кой играе. Обидно е да те бие някой, който не го знаеш. Но победата не е най-важна, а че хората, които обичат ЦСКА, виждат, че наистина се прави нещо. Родителите забелязват, че качеството на тренировките е различно. Всяко от децата е получило екипировка, която струва около 400 лева. Ние на тези момчета трябва да дадем шанс. Не е вярно, че в България нямаме качествени футболисти. Едно дете, когато тренира се учи на много работи, на дисциплина. Спортът не е демокрация, а диктатура, спортът е лишения, травми, дисциплина, сълзи, радост. Когато едно дете се учи да работи в колектив и се труди, придобива навици.

Остава неразрешен проблем с базата на ЦСКА, след като бе направена „Арена Армеец“. Как ще бъде решен проблемът и докъде стигна ремонтът на Панчарево?
– Мисли се в тази насока. Имам уверение от собствениците, че ще може до края на другия месец

да играем мачовете
си на Панчарево

където има два прекрасни нови терена. Проблемът е, че там не знам защо всичко е в руини. Преди няколко дни ръководството посети базата на Панчарево и видя сгради, които могат да се използват, ще се реновират и ще се направят съблекални. Както нашият дом е „Армията“, така нашият дом е и Панчарево. Уверен съм, че до един месец ще играем мачовете си от елитните групи на Панчарево.

Да очакваме ли още кастинги за школата?
– Това е непрекъснат процес, особено при по-малките. Знам, че част от децата от набори 2005-2008 са избягали в други клубове, но започнаха да се връщат.

Да очакваме ли още промени в школата?
– Казах ви, че сме 10 човека. Всеки един носи своята отговорност. Когато обаче една работа се разпределя между 4-5 човека, не може да се търси отговорност. А в момента всеки знае какво трябва да прави. Аз имам една отговорност, когато треньорът има някакъв проблем идва при мен и ми казва – „този родител ми каза това“ и аз отивам и го решавам този проблем. Дайте да спрем да говорим, че в ЦСКА трябва да работят само тези, които са били клубни легенди. Нито Мауриньо е играл в Реал Мадрид, нито Венгер в Арсенал. Да, има позиции, на които трябва да си уважаваме ветераните, и виждате, че го правим, но ветерани много, не може всички да работят в ЦСКА. При нас е така – ако имаме две деца с еднакви качества, едното от които е от София, а другото от провинцията, остава това, което е оттук. При треньорите, където има равнопоставеност и този, който е рожба на ЦСКА, остава. Професионализмът е професионализъм, но любовта си е любов и не се предава.

Притеснява ли ви привличането на чужденци в първия отбор и смятате ли, че ще се обърне внимание на академията?
– Не ме притеснява. Господин

Ганчев доказа, че
обича безгранично
ЦСКА и че има
високи цели

Много се спекулира с това, че момчетата са спечелили купата и В група, но всеки си има ниво. Господин Ганчев знае, че за ЦСКА най-важното са резултатите и фенската маса ще е доволна, когато отборът бие. Той иска на първо време да задвижи машината и след това през опитните футболисти да се налагат по двама-трима юноши. В ЦСКА няма време за чакане. Виждате, че с оглед програмата, в която играехме с новаци, трябваше да вземем пълен актив от точки, а не се получи. Той си дава парите и преценява. В момента, когато българи стават, ще играят в ЦСКА. Виждате, че тези, които още не са дорасли за ЦСКА, бяха преотстъпени. В дубъла играят 18-19-годишни и се движат много добре, в първата тройка са. Смятам, че ако така вървят нещата, до 2-3 години 90 процента от мъжкия отбор ще е изграден от българи. Ние подадохме ръка на момчета, които са контузени, а родители ни казаха, че това не е било никога. Стимулираме по-талантливите момчета материално. Мисля, че първата академия в България ще бъде на ЦСКА. Това ще стане, когато се направи Панчарево и децата спят там, живеят там, хранят се там, учат там и тренират там.

 

взето на заем от TEMASPORT

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments