Укрепват се опасни участъци по ски път №1 в НП „Пирин“

0
171

Директорът на дирекция „Национална служба защита на природата“ в МОСВ Мирослав Калугеров и началникът на отдел „Защитени територии“ Димитър Стоев бяха на инспекция в Национален парк „Пирин“. Те ревизираха досиетата на документация по контролната дейност на парка.
Във връзка с доклад за санитарното състояние на най-старото дърво в България – Байкушевата мура, бяха набелязани мерки, които да се предприемат по предотвратяване на вредното въздействие върху уникалното дърво. С директора на парка Росен Баненски са определени стъпките и сроковете за опазването на Байкушевата мура. За нуждите на проекта ще бъде търсена помощта на експерти от Лесотехническия университет и от Университета за архитектура, строителство и геодезия.
Беше проверено и изпълнението по предписание на Дирекция „Национален парк „Пирин“ укрепване на опасен склон на ски път № 1. Изпълнението на дейностите е съгласувано с МОСВ през 2014 г. Проверката на място установи, чe те се изпълняват в съответствие със съгласуваните параметри и се очаква да приключат в началото на месец октомври.
В района на ски пътя има и други участъци, създаващи опасности за посетителите на парка. Направен бе оглед и на други необезопасени склонове по ски път №1, нуждаещи се от укрепване, за което са направени предписания от Дирекция „Национален парк „Пирин“. В изпълнение на това концесионерът на ски зоната „Юлен“ АД е внесъл в МОСВ необходимата документация за следващ участък, който подлежи на укрепване.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments