Източил ли е Спас Русев 9 милиона лева от БНБ?

0
176

В продължение на четири години Българската народна банка е плащала неправомерно милиони левове на фирмата „Телелинк“, чийто основател и бивш управител е новият собственик на Левски Спас Русев. Това пише в официален доклад на Сметната палата за извършен одит на бюджетните разходи на БНБ и тяхното управление, съобщава „Банкер“.
Оказва се, че през 2011 г. ръководителят на Народната банка Иван Искров е възложил спорна обществена поръчка на Русев. Договорът е за доставка на комуникационно оборудване и софтуер, включително и поддръжка, а срокът му – четири години. Проблемът, според Сметната палата, е в това, че БНБ първоначално е определила да изхарчи за тази цел 1.26 млн. лв., но в крайна сметка е платила на „Телелинк“ 10.6 милиона.
„В решението на управителния съвет на БНБ няма посочена конкретна прогнозна стойност и срок за изпълнение на договора. Липсата на управленско решение за разходване на конкретна сума за обществената поръчка, непосочването в договора на прогнозни количества от всеки вид комуникационно оборудване и софтуер, които да бъдат доставени в рамките на четиригодишния срок, както и необосноваването на потребностите от доставките, в т. ч. на необходимото финансиране, е довело до изразходване на осем пъти повече средства от първоначално планираните“, посочват от палатата.
От доклада става ясно още, че БНБ е заявявала за доставки определено оборудване, но „Телелинк“ е обяснявала, че не може да осигури точно същите машини, защото били спрени от производство или предстояло спиране на хардуерната и софтуерната поддръжка от производителя. Затова фирмата на Спас Русев предлагала друго оборудване, уж на същата цена, но с по-добри технически параметри.
Докладът на Сметната палата все още не е изпратен до прокуратурата, което автоматично означава, че държавното обвинение не е сезирано за станалите вече публични факти.

 

от 7днифутбол

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments