Комисията за защита на потребителите проверява предлаганите стоки за ученици

0
180

Комисията проверява стоките за ученици дни преди старта на учебната година
Проверката се  извършва  съвместно с представители на медиите поредица от инспекции за продажбата на бележници. Инициативата е в рамките на кампанията на КЗП за проверки на стоки за ученика и във връзка с обстоятелството, че всяка година ученическите книжни се актуализират. Освен това издадената Наредба за информацията и документите в образователната система съгласно новия Закон за предучилищното и училищното образование предвижда допълнителни реквизити в тях.
В проверката ще се включи и министърът на образованието и науката Меглена Кунева.
Инспекторите на КЗП ще следят да не се продават старите бележници. Ако родителите ги закупят, ще направят двоен разход, тъй като ще се наложи впоследствие да купят и новите. Проверяващите ще обърнат специално внимание да се не повтаря фрапантното нарушение от миналата година, когато масово бележниците и личните карти се продаваха в комплект с подвързии, което вдигаше цената им с пъти.
Други акценти при проверките на стоки за ученика са представяните за анатомични и ортопедични раници, както и комплекти от принадлежности с анонси за по-изгодни цени. Облеклата и обувките също попадат в обхвата на проверките от гледна точка на безопасност и информация за състав и цени.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments