Повече от деветстотин певци и танцьори участваха в шестото издание на музикалният фестивал “Добрнищко лято “2016

0
186

За пореден път община Банско показа, че е дом на традиции, обичаи, където българският народен фолклор се съхранява и пази, и предава на поколенията, и носи незабравими мигове на емоция и вълнение.
Приключи едно от най-интересните събития в община Банско, което се провеждаше в продължение на два месеца и половина от юли до 10-ти септември.
За шеста поредна година се проведе надиграване и надпяване в гр.Добринище, община Банско под надслова „Добринищко лято“.
В тазгодишният формат се включиха рекорден брой самодейци от цяла България , и от република Македония. В продължение на 12 съботни вечери 927 танцьори, и певци самодейци и участници в танцови групи и състави, и различни формации, показаха завидни умения в играта на хора, хореогрфски танци и др.
„Добринищко лято 2016 „ се проведе под патронажа на кмета на общината Георги Икономов, целта му е да популяризира българските традиции, и  фолклорни обичаи в народните танци.
Последната танцова вечер събра любители на хората и народните танци от Добринище, Гоце Делчев и Разлог.
Изключително атрактивно, колоритно, и съпроводено с много настроение беше представянето на танцов клуб „ПИРИНСКИ НАНИЗ „ от гр. Разлог при народно читалище „15.09.1903“г с ръководител Мария Калоянова.
 Под съпровода на жива музика, гостите се представиха с три хора, и спечелиха публиката със своето участие. Освен хора от Пиринският край, танцьорките от ТК „Пирински наниз“ гр.Разлог показаха и автентични носии, белег на съхранена родова памет, с което спечелиха сърцата на гости и жители на гр.Добринище, а след участието си в програмата,
дамите от самодейният танцов клуб „Пирински наниз „ спонтанно се хванаха още веднъж на хоро, докато младият и изключително талантлив певец Ариф Моллов представяше своите песни, по начин, който заплени публиката с глас, присъствие на сцената, и емоционално изпълнение.
Много заслужени аплодисменти, получиха и танцьорките от ТК „Филиграни“ гр. Добринище, които се представиха с кръшни хора, изпълнителите от формация „Неврокопчанка“ и други.
Кулминацията на последната вечер от „Добринищко лято 2016“ бе голямото, и пъстро хоро, на което се хванаха всички присъстващи на площада в гр. Добринище.
Под акомпанитента на обичани песни от Пиринският край, жители, и гости, участници, и много деца играха и се забавляваха, изпращайки „Добринищко лято „ 2016.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments