Завръщането на Олд Фърм

0
174

В  миналото са времената, ко­гато в края на 80-те футболи­стите на Рейнджърс псуваха па­пата и Ватикана в съблекалня­та, но и днес Олд фърм – най-играното дерби в Европа с общо 401 издания, си остава един въл­нуващ мач. Селтик и Джърс са два свята с трудни отношения, безгранична омраза и същевре­менно, опростявайки нещата. Зелено-белите са католици и борци за независимост, докато сините са протестанти и юнионисти. А футболът поня­кога е арена на брутални сблъсъ­ци със загинали, ранени, масови сбивания и домашно насилие под влиянието на алкохола. Поради тази причина реферът Уилям Калъм ще изведе двата тима по обяд на “Селтик Парк” (б.р. 14 часа у нас) във време, когато по­лицията сравнително по-успеш­но може да се справи с разюзда­ните от изпитата бира фенове. Олд фърм се завръща в пър­венството след 4-годишно оча­кване – една яма, образувана след фалита на Рейнджърс през 2012-а, довела до икономически и спортен спад и безалтернативна доминация на Селтик. Доказ­ват го цифрите – от сезон 2012/13 досега зелено-белите спечелиха титлата съответно с 16, 29, 17 и 15 точки пред вто­рия.

Бизнесът си отдъхна

Дербито е добре дошло, ма­кар двата съперника да се срещнаха вече през април в 1/2-финал за Купата на Шотландия (Рейнджърс спечели със 7:6 след дузпи). Първенството е друга музика – битката за Глазгоу вина­ги е решаваща за титлата. Този път неговото въздействие ня­ма да е толкова значително, след като Селтик инвестира тройно повече от Рейнджърс, а и сините са ограничени от ли­мит. Съставът, воден от Брендън Роджърс, е без грешка с 3 от 3 победи, а има и мач по-малко. Ако днес детелините спечелят, то те имат възможност след 5 кръга да са с аванс от 7 т.

В Шотландия с изключение на полицията, която при всякакви планове за действие ще си има доста работа, всички останали са доволни. От собствениците на пъбове, ресторанти и хоте­ли до таксиджиите, самолетни­те компании и дори останали­те участници в първенството. Едно изследване на „Би Би Си” ясно показа негативния ефект от липсата на Рейнджърс в елита. Средната посещаемост е пад­нала от 13 861 през 2011/12 г., когато Джърс е още в елита, до 8806 през 2014/15 г. През мина­лия сезон се забеляза леко пови­шение – 9764, и очакванията са да тръгне нагоре.

Мечтаната Англия

В същото време Селтик и Рейнджърс отново почукаха на вратата на английската Висша лига. Общото желание да се включат в разпределението на богатата торта от телеви­зионни права съюзи непримири­мите съперници. Както и при предишните опити през 2009 г. и 2012 г. отговорът бе отрицателен. Шефовете на Премиършип припомни­ха на шотланд­ците, че Лон­дон признава само компро­миса с Уелс.

Съботният мач е арена и за нови изпълни­тели. Най-вече за двама – Брендън Роджърс и Джоуи Бартън. Северноирландецът, бивш мени­джър на Суонзи и Ливърпул, е за­пален фен на Селтик. Да поеме детелините за него е сбъдната мечта. “Влюбих се от дете в зе­лено-белите цветове. Няколко пъти се опитах да замина за Глазгоу да гледам Олд фърм, но нашите не ме пуснаха”, споделя Роджърс. Спецът успа да вкара Селтик в групите на Шампион­ската лига въпреки позорната загуба на 12 юли в квалификации­те от гибралтарския Линкълн Ред Импс с 0:1, заличена с 3:0 8 дни по-късно в реванша. Детели­ните се подсилиха с Муса Дембеле (Фулъм), Скот Синклеър (Ас тън Вила) и Коло Type (Ливърпул), но звездата е Лий Грифитс със 7 гола през сезона.

В Рейнджърс мениджърът Марк Уорбъртън взе Нико Кранчар (НЙ Космос), Филип Сендерос (Грасхопърс) и Джоуи Бар­тън (Бърнли) – всички като сво­бодни агенти. От тях англича­нинът е конфликтна личност, но с интелигентност над сред­ната. Точно за Олд фърм.

Стефано Болдрини, Extra Time

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments