Илияна Йотова вицепрезидент на Румен Радев

0
176

Илияна Йотова бе избрана от НС на БСП за вицепрезидент на ген. Румен Радев, съобщи „Фокус“.

Останалите двама кандидати Дора Янкова и Таско Ерменков са си напрaвили самоотвод.

Кандидатурата на Илияна Йотова за вицепрезиденте е била гласувана явно по време на заседанието на Пленума.

„Уважаеми опоненти от ГЕРБ, искате състезание, но нямате състезател.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на Националното съвещание на БСП. „Ние предлагаме на хората силна двойка, която да върне достойнството на нацията, която да върне държавността, да върне уважението към Конституцията, да възстанови разделението на властите, да даде смисъл на социалната държава и да бъде алтернатива на статуквото ГЕРБ“, заяви Нинова и обяви, че България иска промяна.

„Ние от „БСП лява България“ предлагаме – ген. Румен Радев и Илияна Йотова“, заяви Корнелия Нинова и пожела успех на кандадатпрезидентската двойка на БСП.

Илияна Йотова е родена на 24 октомври 1964 г. Завършила е българска и френска филологии в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Националното училище по администрация – Франция и в Центъра по европейски науки, Страсбург. Работила е като репортер, редактор, водещ и директор дирекция “Новини и актуални предавания” в БНТ (1990 – 1997 г.). Владее френски и руски език. Омъжена, има един син.

Депутат в 40-то Народно събрание (2005 – 2007 г.). Ръководител на Пресцентъра на ВС на БСП (1997 – 2007 г.). Член на Висшия съвет на Българската социалистическа партия (от 2000 г.) Заместник-председател е на Градския съвет на БСП – София от януари 2006 г. Председател е на българската делегация в Парламентарната асамблея на франкофонията и зaместник-председател на парламентарната делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Депутат в Европейския парламент от Групата на социалистите и демократите от юни 2007 г. Член на Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) и Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в ЕП по време на първия си мандат като евродепутат (2007- 2009г.).

През втория си мандат като депутат в Европейския парламент Илияна Йотова е заместник-председател на Комисията за борба срещу организираната престъпност, корупция и пране на пари (CRIM); заместник-председател на Делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Молдова; член е на Комисията по рибно стопанство (PECH), на Комисията по петиции (PETI), на Делегация в Парламентарна асамблея Евронест (DEPA); Заместник-член е на Комисията по заетост и социални въпроси (EMPL), на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), и на Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб (DMAG).

 

от Труд

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments