Стартира „АКЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА: “ДЕЦАТА ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ! ДА ГИ ПАЗИМ НА ПЪТЯ!“

0
162

Във връзка с началото на новата учебна 2016/2017 година и с цел гарантиране на сигурността на учениците и техните родители, както и опазване на обществения ред в и около учебните заведения и с цел намаляване предпоставките на сериозно увреждане или смърт при възникване на пътен инцидент, в периода от 01.09.2016г. до 31.10.2016г.запова  традиционната „АКЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА: “ДЕЦАТА ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ! ДА ГИ ПАЗИМ НА ПЪТЯ!“
Седмицата от 05.09.2016г. до 11.09.2016г. е обявена за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“. За ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с малолетни и непълнолетни лица в началото на новата учебна година, за да не се допускат пътни инциденти, в районите на училищата на територията на област Благоевград ще бъде засилено полицейското присъствие и по традиция с децата от началния курс ще се проведат беседи с цел запознаването им с правилата за движение и тяхната безопасност.
Основните причини за пътния травматизъм с деца и юноши са:
– недостатъчен или липсващ родителски контрол над играещи навън малки деца;
– неизползване на обезопасителни седалки с колани при возене на малки деца в автомобила;
– неизползване на светлоотразители и светлоотразителни жилетки, недостатъчно ползване на дрехи и обувки с такива елементи от децата и юношите.
– управление на двуколесни МПС и леки автомобили от неправоспособни.
За периода на лятната ваканция на 2016г. /01 юни до 31 август/, на територията на ОД на МВР- Благоевград, са регистрирани 109 тежки ПТП с 14 убити и 134 ранени, от тях с деца и юноши за същия период са станали, както следва :
деца под 6 години – 1 ранено.
деца от 6 до 9 години – 7 ранени.
деца от 10 до 14 години – 8 ранени.
деца от 15 до 17 години – 1 убито и 6 ранени.
Характерни са инцидентите настъпили с пешеходци в т.ч. и деца, когато водач на МПС извършвайки маневра “движение назад” не се убеди, че пътя зад превозното средство е свободен и блъсне престояващия или преминаващ отзад пешеходец. Също така не са малко и случаите, когато водачите, поради движение с несъобразена или превишена скорост, не могат да реагират при внезапно появилото се дете на пътното платно /играещо или неправилно пресичащо, като пешеходец или водач на велосипед/.
Най-често децата и юношите загиват и получават травми като пътници в автомобили и на двуколесни ППС, управлявани от възрастни и младежи.

ОДМВР Благоевград

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments