С ПРАЗНИЧНО ПЪТУВАНЕ НА ТЕСНОЛИНЕЙКАТА БЕ ОТБЕЛЯЗАНА ГОДИШНИНАТА ОТ НЕЙНОТО СЪЗДАВАНЕ

0
196

Това е България !!!
Показаха го стотици българи, които избраха в неделният ден, да станат част от събитие, което ознаменува едно от най-големите постижения на българската инжинерна мисъл, както и принадлежност към традиция, и уникалност.
Повече от 360 пътници от цялата страна се присъединиха към празника инцииран от гражданско сдружение „ЗА ТЕСНОЛИНЕЙКАТА“ и уважиха годишнината от потеглянето на първият влак, и 100 години от зараждането на идеята. Стотиците пътници от цялата страна – София, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Благоевград, и много други места пропътуваха общо 10 часа в посоката Септември-Добринище Септември, преминавайки с теснолинейката през 7 общини, и 3 планини.
Много от пътниците, бяха закупили билетите си още месец по рано, така ден преди голямото събитие, билтите бяха свършили, и се наложи желаещите да купуват направо във влака.А 12- те вагона, и 2 –та локомотива на композицията, бяха изпълнени с огромният ентусиазъм, радост, и веселие, които съпътстваха пътуването.
Във всяка една гара от Септември, през Велинград, Якоруда, Белица, Разлог, Банско и Добринище, имаше подготвена специална празнична изненада, поздрав за пътуващите, и обслужващият вр.лакът екип.
В Якоруда теснолинейката празнично промени разписанието си, защото огромната композиция беше посрещната с хляб и сол, и после с едно кръшно българско хоро, в Белица с трикольори и песни, от малчугани от певческа група, в Разлог с уникалният духов оркестър към народно читалище „15.09.1903-та година“, в Банско влакът престоя повече от 10 минути, за да може всеки, който желае да се хване на хорото, под акомпанимента на чудесното изпълнение на младежи от града.
Празничното пътуване до крайната гара Добрнище, имаше своят подобаващ ефектен финал.
Тук към стотиците пътници от 12-те вагона се присъединиха, и много гости от балкански страни,както и от Великобритания, Русия, Франция и др, и всички заедно се включиха в празничната организация.
Освен, че теснолинейката е единствената подобна композиция в Европа, тя е и с огромна социална значимост за хората, които живеят в общините от Велинград до Добринище. За повечето от тях, тя е не само единственият, но и най-достъпен транспорт. Хората разчитат на влакът, за да се придвижат до общинските центрове Якоруда, Белица, Велинград, Банско, да отидат на работа, на училище, или на пазар, където продавайки собствена продукция, си докарват макар и малък доход.
И макар теснолинейката, да не е най-печелившият сектор от НКЖП, тя е жизнено необходима за тези хора. Благодарение на студентът Кристиян Ваклинов, преди няколко години, тя не само беше спасена от закриване, но и възстановени някои от важните линии. С писмо до тогавашните управляващи, той апелира, влакът да не бъде закриван, защото хората остават без транспорт, и възможност за придвижване и препитание.
Днес, когато празнуваме 90 години от потеглянето на първата композиция на теснолинейката, зад инициативата на Кристиян, стоят и десетки негови съидейници, сподвижници, приятели, които подкрепят начинанието му. За много от пътуващите семейства в празничният влас ЮНДОЛА, посветен на годишнината, това бе възможност да качат децата си за първи път на влак въобще.И пътувайки със скорост от 25-40км в час, да споделят уникалното усещане заедно да се насладят на красотите на трите планини Рила, Пирин и Родопите, да се срещнат с пътуващите всеки ден, и да научат още много неща за историята на този край, и чудните красоти.
Това е България !!! Родолюбиви, ентусиазирани, и изпълнени с желание да обикнат родината опознавайки я, по този уникален начин.Това ни показа изключително атрактивното пътуване с празничният влак ЮНДОЛА в неделният 4-ти септември, което ще остане паметно за стотиците пътници, и техните нови приятели от 7 общини.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments