Приключи планираното почистване на НП Пирин с участието на десетки доброволци

0
185

Над 40 души от цялата страна взеха участие в почистването на Националния парк „Пирин“, организирано от екологичното сдружение „За Земята“ и дирекцията на националния парк. Екоакцията започна на 29 август и приключва днес, съобщи Десислава Стоянова от екосдружението, цитирана от БНР: “На Безбог събраха около два тона. Там имаше изключително много боклук, след което бяха на Тевно езеро и са събрали около 80 чувала само за един следобед ,като голяма част от групата, сигурно са към 30 души, са отишли към хижа “Пирин”, където са събрали доста чували. Това е маршрут, който ние сме чистили, и за съжаление отново има доста боклуци, особено около Безбог. Там, където има лифт, нещата са много зле”.
За 18-та поредна година “За Земята” организира станалото вече традиционно почистване на защитени територии, като тази година ще насочим към НП Пирин в периода 29ти август – 6 септември. Цяла една седмица ще вложим доброволческа сила, енергия и ентусиазъм в района около х. Безбог – заслон Тевно езеро – х. Каменица (Беговица) – х. Пирин. “За последен път в Пирин сме чистили през 2012 г., а част от тази маршрут е почистван от доброволци на За Земята през далечната вече 2003 г. Това е и една от популярните през летния сезон туристически дестинации, където за съжаление все още се натъкваме на видни и по-скрити отпадъци от всякакъв вид” коментираха участници.

В инициативата  освен тези 40 души от цялата страна, участваха както   „ветерани“ и дългогодишни участници в предишни почиствания, така и хора, които  се включиха в това приключение за първи път. 

Дългогодишната кампания “Боклука в раницата”обхваща по-голямата част от високопланинските и труднодостъпни защитени територии на България. Идеята на кампанията е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно и разумно отношение към планината и природата. Целта е, за поредна година да си припомним за основното правило, което всеки по-отговорен турист трябва да следва, а именно да прибира всички вече празни опаковки обратно в раницата си, тъй като в планината всеки сам е отговорен за отпадъка си. Още по-важно е да консумираме по-умерено и според нуждите си.

Един от основните проблеми на хижите са използването на пластмасови чашки и чинийки за еднократна употреба, която често отива в хижарските печки, отделяйки високо токсични вещества в чистия планински въздух. Решението е лесно – използване на собствени съдове и прибори.Ежегодната кампания се осъществява благодарение на дарения и доброволци. Средствата се набирани от хора, подкрепящи инициативата и „продажбата“ на тениски, канчета, торбички. Участниците в самото чистене заплащат такса участие от 10 лв., която отива във фонда за набиране на средства за следващото почистване. Срещу тази сума всеки участник получава места за свободно къмпингуване, вкусни вегетариански гозби, работни ръкавици и чували за боклук, както и безброй предвидени и непредвидени хубави мигове. От участниците се очаква е полезен и приятен доброволен труд, положителната мисъл, песен и събрани дърва за вечерния огън. Тази година почистването се подпомага и от проекта „Училище за устойчиво развитие и активизъм“ на За Земята и Приятели на Земята Европа, за който също ще споделим по време на лагера.
Тази година, кампанията се осъществява със съдействието на Дирекция на НП “ Национален парк “Пирин”, хижа Пирин, хижа Безбог, заслон Тевно езеро, хижа Каменица, хижа Демяница и ROO’BAR!

източник БНР /pirininfo.com

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments