Нежна революция навреме

0
164

Прочетете горещия коментар за промените в ЦСКА

Едва пет седмици след началото на сезона в ЦСКА дойде време за нежна реформа. Първо бе сменен старши треньорът, а десетина дни след това бяха представени и три нови попълнения. Подобни стъпки в хода на сезона обикновено идват след тежки кризи и сътресения, отчитат се допуснати грешки с предходните изпълнители, и са последвани от преформулиране на целите и отказ от най-високите амбиции.

При ЦСКА обаче не е така и затова има няколко логични обяснения. Първо, сътресения в клуба няма, в спортно-технически план – също. Това е така, защото промяната на треньора и подсилването на състава са

навременни, а не
закъснели действия

Не може да се отчете като грешка гласуваното доверие на Христо Янев и неговите играчи да започнат сезона – те си спечелиха правото да опитат атака на върха след шеметния миналогодишен сезон и с редица впечатляващи представяния по време на предсезонната подготовка.

Леката програма на старта на шампионата пък им даваше отлична възможност да натрупат пълен актив точки, а с това и допълнително самочувствие и висока скорост преди мачовете с конкурентите за върха. Това не се случи, а неубедителни изяви на отделни играчи и цялостното незадоволително ниво на отбора, особено в гостуванията до четвърти кръг, направиха треньорската рокада и привличането на нови изпълнители наложителна.

Наследството на доскорошния щаб обаче не е такова, че да предизвиква сериозни притеснения или да предполага изграждане на нов отбор. Напротив, съставът има огромен потенциал, а нивото ще бъде чувствително завишено с новопривлечените Руи Педро, Рубен Пинто и Вилмар Джордан. С други думи,

ЦСКА не е в криза

нито в положение, което изисква кой знае колко много време за излизане. От играчите просто се очаква повече постоянство, импровизации, експлозивност и армейски дух – все неща в дефицит от началото на сезона, но възможни за бързо преодоляване.
Обнадеждаващ за червените привърженици е фактът, че промените на треньорския пост и в състава

не носят
характер
на спешност

Да, треньорската смяна още в края на август със сигурност не е влизала в плановете на ръководството, но то излезе за кратко време с дългосрочна опция, а не с временен вариант. Йорданеску е млад почти колкото Янев, но вече е бил част от щаба на Стяуа и със сигурност е наясно с очакванията и изискванията за ръководене на клуб от ранга на ЦСКА. Постигал е и впечатляващи успехи с непретенциозен отбор, така че явно знае как да изважда максимума в способностите на играчите. И все пак в ЦСКА няма да има много време за експерименти, опити и навлизане в занаята. От него се очакват бързи резултати, висока форма от играчите, изграждане на атакуващ и печеливш стил. Звучи като да се изисква много, дори всичко, но все пак той получава добро наследство, разполага с качествени футболисти и организационна обезпеченост от ръководството.

И ако треньорската смяна не е влизала в плановете, то очевидно шефовете са били наясно с пробойните в състава още в края на подготовката. Вероятно опцията да бъдат привлечени трима или повече играчи е била възможна и преди началото на сезона, но точно при подобен тип бързи сделки на всяка цена обикновено се допускат грешки. Такива селекции „на пожар” през последните десетина години и в ЦСКА, а и в почти всички български клубове впоследствие се оказваха между 50 и 80% тотално провалени. А

чакането на новите
си заслужаваше

не пет кръга, а ако се наложи, и цял полусезон. Да се подсилиш накуп с бивши младежки национали на препълнената с таланти Португалия, с автор на хеттрик в Шампионската лига и със скорошен голмайстор на А група, макар и не в топформа, е впечатляващо селекционно постижение. С Пинто, Педро и Джордан класата на отбора в средата на терена и в нападение ще бъде чувствително завишена. Разбира се, с това в ЦСКА не трябва да заключват вратата за нови класни играчи. Основите за промяна в облика на отбора обаче вече са поставени и това става точно навреме – за паузата в шампионата и повече от месец преди важните битки за върха.

“Тема Спорт”

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments