Преговаряме за Белене

0
170

Тайни преговори за бъдещето на АЕЦ “Белене” усилено се водят у нас през последните дни, пише “Стандарт”. Преговорите са на експертно ниво между представители на БЕХ и НЕК от наша страна и “Росатом” и “Атомстройекспорт” – от руска. В нашата делегация са включени и експерти от най-голямата ни частна компания в ядрения сектор – “Риск инженеринг”, обясниха осведомени и посочиха, че в преговорите участва дори шефът й Богомил Манчев. Нито участвам в преговори, нито знам да се водят такива, отрече Манчев.
Нормално е Манчев да отрича, тъй като от страна на премиера и министъра на енергетиката е наложена пълна забрана за информация относно преговорите, обясни ядрен експерт. Нещо повече – за да не се коментира нищо по казуса “АЕЦ Белене”, дори има предложение ядрената енергетика въобще да бъде изключена като тема от насрочената за 19 и 20 септември в София голяма регионална енергийна конференция: “Енергийно развитие в Югоизточна Европа: Енергийна сигурност, устойчивост, инвестиции и растеж”. Това означава, че няма изгледи дотогава преговорите да са приключили.

Тема на тайните преговори е бъдещето на произведените за АЕЦ “Белене” два реактора, за които НЕК беше осъдена от арбитража в Женева да заплати 553 млн. евро плюс 70 млн. евро разходи по делото. До изплащането на сумите върху тях тече и 167 хил. евро лихва на ден, което е близо 1 млн. лв. на всеки три дни. Затова решението за съдбата на двата реактора и въобще на проекта “Белене” трябва да бъде взето бързо, но не и прибързано, заяви вчера в парламента министър Теменужка Петкова.

Силен инвеститорски интерес към “Втора атомна междувременно са заявили американска и арабска компания, чиито имена се държат в тайна, научи още “Стандарт”. Техни представители вече са посетили София и официално са заявили своите намерения, обясниха експерти. Особено интересна била арабската оферта за безлихвен кредит, коментираха осведомени атомници.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments