Песен за Семково, представена в читалището в Белица, авторите създават и фонд “Култура”

0
252

Кметът на община Белица сподели п” Нищо не е случайно ” ! 
В момент в който се решава съдбата на именития курорт „Семково”, съвсем внезапно изникна първото представяне на песента за „Семково” пред общността на Белица. За мен това е Божий знак.
В момент в който сме стартирали законни процедури с Изпълнителната агенция по горите към Министерство на земеделието за обявяване на обекти в КК „Семково” с първостепенно значение , по смисъла на Закона за държавната собственост, Закона за устройството на територията, Закона за горите , Закона за общинската собственост и допълваме годишната Програма за управление на община Белица – 2016 г., Раздел III. Определяне на общински обекти от първостепенно значение с Обект „ Основна алейна мрежа в курортен комплекс „Семково” за изготвяне на ПУП и стартиране на одобрения ни транс- граничен проект , разбирам, че се е родила една прекрасна песен която възпява красотите на природният феномен – Семково.
На 30 август , всички ние се почувствахме истински щастливи и горди, когато за първи път чухме една прекрасна песен, създадена с много любов за магнетичното привличане на перлата на южна Рила, планинският курорт „Семково”, разположен величествено в землището на община Белица.
В творческия екип на песента за Семково е известният композитор Димитър Янев, който за голямо съжаление вече не е между живите, но остави за всички голямото си творчество. Неслучайно Димитър Янев получи признанието на хората, като го наричат „Градевския Моцарт“ и „Пиринския Орфей“. Мир на праха му.
В екипа е и Валери Димчев – български музикант и композитор от Благоевград. Композитор, режисьор на музикални филми, аранжор, Валери Димчев е известен преди всичко като виртуоз на тамбура и китарата.
Актьорът и бивш директор на ДТ “Никола Вапцаров” в Благоевград – Николай Кимчев, е изпълнителят на песента. Прекрасно изпълнение от прекрасен меден глас! Негов е и текста .
Чувстваме се горд от факта, че такива видни личности са сътворили толкова красива песен, която съм сигурен , че ще стане вторият химн на Белица и ще се пее на равно с песента на нашия съгражданин , композиторът Александър Кокарешков, в която е възпят войводата от Белица кара Златин – „Пушка пукна”.
Тук, немога да не отбележа и активното участие на Продуцентско – издателска къща ВВД „Руйчев” – Владимир Руйчев и ТВ „Родина” – Жорж Гатев.
Но още по – важното е, че виновниците за излизане на бял свят на тази прекрасна песен за Семково са родолюбивите беличани Димитър Шаламанов, Стефан Сачков, Георги Сачков, Никлай Мраценков, Иван Тричков, Георги Бельов, Георги Георгиев-Гецата.
За мен е голяма чест и радост, че след издаване на песента, авторското право се дава на община Белица и именно тези хора решиха да бъде създаден фонд „Култура” за подпомагане на читалищната дейност и духовния живот в града. Първата вноска вече направи Николай Мраценков.
Кметът на община Белица благодари на  творческия екип на песента, на родолюбивите българи от Белица , както и ” На общинските съветници , на екипа ми в общината, че в този важен момент за Белица всички сме заедно и работим устремено за постигане на целите за развитие на перлата на южна Рила Семково. Сигурен съм , че новородената песен за Семково в този важен момент за Белица и България не е случайност”.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments