Дино Мерлин с първи самостоятелен концерт в Банско, очакван с огромен интерес

0
232

Един от най-известните изпълнители на балканска музика, Дино Мерлин, ще изнесе първия си самостоятелен концерт в Банско на 3 септември. Концертът е част от лятното му турне за промотиране на последния му албум „Hotel Nacional” и ще бъде в рамките на Второто издание на хитовия фестивал Бохеми Банско.
Дино Мерлин е босненски певец, тестописец, музикант и продуцент. Той е авторът на текста на първия официален химн на Босна и Херцеговина след нейното отделяне от Югославия през 1992 г. Той е единственият изпълнител, запълнил капацитета на стадиона в Сараево четири пъти – през 2000 г., 2004 г., 2008 г. и 2015 г. Тези спектакли се считат за едни от най-значимите следвоенни музикални събития на територията на бивша Югославия.

Преди неговата поява на откритата сцена на фестивално Банско, публиката ще загреят българските виртуози на духовите изпълнения – оркестър „Карандила”. Замислен като оркестър, който да преосмисли циганската традиция в съвременен контекст, в изпълненията си той ползва кларинети, тромпети,туби, саксофони, барабани, цигулки, чинели, глас. Музикантите от „Карандила” са се изявявали заедно с големия джазмен Милчо Левиев, били са част от турнето на Горан Брегович през 200 г., а през 2013 г. са гвоздеят в програмата на партито по случай откриването на новата сграда на Opencode Systems Ltd. Завършват концерта под бурните аплодисменти на публиката със следните думи, изречени с тих глас от фронтмена на групата “Запомнете – оркестър “Карандила”, най-добрите…, най-сербез…”. Последната фраза се превръща в легендарна и остава запазена марка за групата.

На 4 септември други атрактивни имена ще забавляват феновете на балканските ритми – Кристиян Азирович Оркестра ще бъдат последвани от великолепния Магнифико. Магнифико е словенец със сръбски корени. В музиката си той комбинира умело диско, с балкански ритми, фънк и електронни елементи, създавайки нов и неповторим стил.

Фестивалът „Бохеми Банско” влезе в 10-те ТОП събития за месец септември, които не бива да се пропускат, обявени от електронния сайт “10-те най”. Затова който не иска да го пропусне, да бъде на 3 и 4 септември на площад „Никола Вапцаров” в планинския курорт. Входът е свободен, а концертите започват в 18:30 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments