Повече обявени свободни работни места в Разлог, отколкото търсещи работа

0
197

Дефицит на учители по английски език, отчитат трудовите експерти в Разлог.
На прага на новата учебна година, най- голям брой заявления за набиране на учителски персонал е, именно за преподаватели по чуждоезиково обучение.
Данните на Бюрото по труда показват, че за района на 4- те общини,Разлог, Банско, Белица, Якоруда , има обявени свободни работни места за 39 висшисти.
От тях 31 са свободните позиции за учители по химия, география, музика, математика, български ез. и литература, и английски. 8 са свободните работни места, незаети от години – за висш мед.персонал -лекари хирурзи, анестезиолози, рентгенов лаборант.
Директорът на бюрото по труда в Разлог Марияна Тренчева информира,че що се касае за обявените свободни работни места за учители, почти за всички позиции, има подходящи лица, и те са насочени за разговори с директорите на учебни заведения.
За пореден месец към краят на м.юли в Разлог е по-нисък процентът на търсещите работа лица през лятото.
И нещо изключително интересно, се наблюдава като характеристика на нивото на безработица в региона. За първи път броят на търсещите работа, е по-малък от броят на предложените свободни работни места.
За разлика от предходни години, и през лятото, а не само през зимата има голямо търсене на персонал в туризма. Необходимите кадри за обслужване на туристи, са дефицит.
В позициите за лица със средно и по-ниско образование , се търсят работници кухня, рецепционист, гл.камериер, готвач, пом.готвач, сервитьор. Причина за ситуацията е, фактът, че много хотели продължават да работят, и през лятото, и като целогодишни обекти за туризъм, се нуждаят от постоянен персонал . За съжаление, изключително трудно е набирането му, което трудовите експерти се надяват да се промени с провеждането на традиционната трудова борса, която вече няколко години се организира в Разлог.
На 13.10. работодатели от сферата на туризма, и търсещи работа, ще могат да се срещнат, по време на борсата, и проведат интервюта за работа на място.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments