Голословни обвинения, липса на информация, и манипулация на фактите в изявление на еколози за т.н.”застрояване” на Банско

0
217

Манипулиране на реално съществуващата ситуация, умишлено и зловредно подменяне на фактите, и въвеждане в заблуждение на обществото, на жители, гости, институции и др. е поредният опит на представител на т.н. “природозащитници” от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ да въвлече Банско в схема за презастрояване.
Според тях, екоминистерството без екологична оценка разрешава застрояването на град Банско с още 8 селищни образувания. И се заканиха, че ще обжалват решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград пред министъра на околната среда и водите заради нарушаване на Закона за опазване на околната среда. Природозащитниците готвят „национален протест срещу разрушаването на уж защитената природа на България”.
Техните твърдения бяха категорично отхвърлени от кмета на община Банско – Георги Икономов. „За пореден път тези хора ползват любим техен прийом – манипулиране на обществото. Въпросните територии са били застроени преди години с индивидуални устройствени планове. Става въпрос за имоти, които са със сменено предназначение, с разрешително за строеж или вече построени. Искаме с новия Общ устройствен план да направим улична регулация, а не да се вдигат нови сгради. Нека първо тези хора четат внимателно документите, а после да приказват. Този, който е написал, че ще се застрояват нови площи, е или глупак, или иска да настройва обществото в определена посока”, коментира кметът на Банско.
Това са селищни образувания с курортни функции, ние само сме отразили ъществуващото положение, целта ни е да се облекчат потребителите на вече създадената инфраструктура – да има улици и други необходими комуникации, въобще не става въпрос за нови строежи, увери архитект Александър Петрович, който участва в изготвянето на ОУП.
В края на ноември 2013 г. по предложение на кмета общинският съвет одобри в землището на града следните селищни образувания – „Гуровица“, „Свети Иван“, „Грамадето“, „Кошерината“, „Карантията“, „Средореко“, „Асаница“ и „Герачени улици“. Така бе направена още една крачка към преодоляването на проблема с градоустройството в курортния град. По време на мащабното застрояване на града започна изграждането на сгради, хотели и апартхотели на терени, преобразувани от земеделски в урбанизирани.
Първоначалното строителство се е извършвало без ясна концепция за развитието на тези райони. Урегулирането на имотите и уличната регулация не е осъществено. Причината е, че тези територии не са обявени за селищни образувания от местен тип и не са включени в границите на града. Така се е действало от 1990 г. допреди 5 години. Това бе начинът да се решат проблемите в тези отделни територии – да станат селищни образувания. За да се направи подобаваща инфраструктура. Подготвя се специализирана кадастрална карта – релеф, надземна инфраструктура, дървесна растителност, изградени улични мрежи, сгради. Голяма част от направените строежи в курорта не са отразени в действащия кадастър и в регистрите. Ако не се заснемат, това ще доведе до грешки и подвеждане в следващите проекти. Старият план от 1990 г. е изключително неадекватен и не отговаря на съвременните условия, настъпили в резултат на бурното застрояване на Банско. Резултатът от този хаос са липса на улична регулация в новите зони в града, липса на зелени площи, липса на места за паркиране, затруднено придвижване по улиците на пешеходци и МПС.

kmeta.bg / pirininfo.com

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments