28 семейства в с.Осиково община Гърмен бедстват, пет месеца чакат парите си за тютюн

0
229

Изключително сериозна е ситуацията с дължими пари за тютюн в  Гърменското село Осиково.Семействата предали тютюнът си през месеците февруари и март, все още не са получили нито стотинка от гръцката фирма Михайлидис. Предадените количества са 20 тона, тези фамилии, разчитат само и единствено на тютюнът както за прехрана, така и за плащане на сметките за ток, вода и др. До скоро хората от с.Осиково, които вече 5 месеца напразно чакат да им бъде платено, разчитаха на т.н.”референтни пари”, които се изплащат по определена схема, но и те са привършили, защото разходите по новата реколта са изключително големи.
Кметът на селото Митко Дедьов съобщи,че днес е провел разговор с експертът изкупил тютюна през зимата, който е обещал до края на месеца, парите да бъдат преведени, но никой не вярва, че това ще се случи.Хората са загубили надежда, след многократни обещания, които не са изпълнени досега.
Заради нередовното, и ниско заплащане, тази година само 10 семейства са насадили тютюн, съобщи още кметът на с Осиково Митко Дедьов.
Хората са притеснени, и отчаяни, пазаруват на вересия в местните магазини, основни хранителни продукти. Пари за лекарства и др. важни неща нямат. Информирана е министър Десислава Танева, но засега няма реакция от страна на ресорното министерство.
Наближаващото начало на учебната година, допълнително тревожи хората, защото сред тези  28 семейства, има и такива, които имат ученици, и буквално няма с какво да ги изпратят в училище.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments