Археолози откриха ценна находка при разкопки край Разлог

0
200

Голяма част от микенски съд за съхраняване на парфюми (алабастрон) беше открит в укрепеното селище от късната бронзова епоха (13 в. пр. Хр.) в местността Бресто, с. Баня, община Разлог.
Находката отпреди 33 века хвърля нова светлина върху контактите на планинските райони от Южна България и егейските градски центрове от времето на микенските дворци.
Когато в Бресто се появява първото укрепено селище,
в по-важните микенски селища се строят нови отбранителни съоръжения. В началото на 12 в. пр. Хр. Източното Средиземноморие е разтърсено от политически и икономически кризи, които довеждат до загиването на микенската цивилизация и разпадането на хетското царство в Анатолия.
В същото време е напуснато и Бресто.
Силно укрепеното селище в местността Бресто, землището на с. Баня, се проучва от археолози от Нов български университет, университета “Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен и Регионалния исторически музей в Благоевград.
Една от целите на проучванията в Бресто е да се разберат по-добре богатството и контактите на това силно укрепено селище, намиращо се в долината, която разделя Рила, Пирин и Родопите. За далечните контакти на обитателите на Бресто свидетелства и пластина от бивна на глиган, която вероятно е подготвена за производството на церемониален микенски шлем.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments