Бронз за художествената гимнастика

0
195

Ансамбълът на България по художествена гимнастика донесе бронзов медал на страната ни от олимпийските игри в Рио де Жанейро. Грациите ни в състав Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова изиграха в многобоя днес великолепни две съчетания – с пет ленти и след това с два обръча и три чифта бухалки. Възпитаничките на Ина Ананиева получиха оценка от 17.700 за първата си композиция на финала, а след това и втора оценка от 18.066. Така с общ сбор от 35.766 родните красавици се наредиха трети.
   Олимпийската си титла защитиха рускините, а сребърните медали останаха за гимнастичките на Испания. Въпреки че не бе убедителен в съчетанието с пет ленти (17.600), руският ансамбъл в състав Вера Бирюкова, Анастасия Близнюк, Анастасия Максимова, Анастасия Татарева и Мария Толкачева компенсира с блестящо представяне с бухалки и обръчи (18.633). С общ сбор от 36.233 точки рускините повториха върховото си класиране от Олимпиадата в Лондон преди четири години. Испанките завършиха днешния ден с обща оценка от 35.766 (17.800 с пет ленти и 17.966 точки с два обръча и три чифта бухалки).
     Това е първо отличие за български ансамбъл от най-големия спортен форум след бронза в Атина 2004.
Българските гимнастички показаха невероятна воля и характер, за да стигнат от отличието предвид трудностите, които преживяха в последните месеци. Както е известно, Любомира Казанова влезе в отбора едва преди два месеца след инцидента с Цветелина Стоянова. Очаква се много от грациите ни да прекратят кариерите си след Олимпиадата.
     Съставите на Испания и България завършиха с равен сбор от 35.766 точки, но испанките са втори, тъй като получиха по-висока оценка за изпълнение в първото съчетание на ленти. Съдиите дадоха на Испания оценка от 8.900 точки за изпълнение, а на нашите момичета – 8.800.
Ансамбълът на Италия остана на четвърта позиция (35.549), а пети в крайното класиране се наредиха гимнастичките от Беларус (35.299). Момичетата от Израел приключиха на шесто място (34.549), отборът на Украйна се нареди седми с общ сбор от 34.282, а последното осмо място във финала бе за японките. Тяхната крайна оценка бе 34.200 точки.
Така България приключва Олимпиадата в Бразилия с три медала в сметката си. Съсезателката ни в борбата свободен стил в категория до 48 кг Елица Янкова се окичи също с бронз, а Мирела Демирева донесе тази нощ сребърно отличие на страната ни в скока на височина.

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments