Надиграване и надпяване в с.Елешница

0
132

За трета поредна година на 27 август 2016 г. с.Елешница е домакин на фолклорния фестивал „Фолклорна среща”.

Целта на фестивала е да съхрани и популяризира българското фолклорно наследство, да представи пъстротата на народно изкуство и носии, да насърчи приемствеността на младото поколение и приобщи населението към активно общуване с фолклора.

Интересът към това културно мероприятие всяка година се увеличава и привлича все повече хора. Участие са заявили местни и гостуващи групи и състави от цяла България. Фестивалът има конкурсен характер, а оценяващото жури се състои от професионалисти в областта на българския фолклор.

Организатори на фестивала са ТС „Елешница” към НЧ „Западнородопски лъч-1906”, под патронажа на кметство Елешница.
Който желае да се повесели и премери сили на тази фолклорна среща може да се свърже с нас: Валентина Друнчилова – художествен ръководител на ТС „Елешница” – 0896 62 41 98, Дида Паньова – представител на ТС „Елешница” мобилен: 0885 56 56 54, Сашо Мицин – кмет на с.Елешница мобилен: . 0889 00 40 41.

Заповядайте и изживейте един опияняващ ден с фолклорни танци и песни, наследени през вековете от нашите предци.

РЕГЛАМЕНТ

I. БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ

Условия за участие
Участие във фестивала могат да вземат всички непрофесионални танцови състави и клубове изучаващи български народни хора и танци. Възрастови ограничения за участие няма.

Таксата за участие е 5лв. на човек.

Изпълнения
Участващие танцовите клубове представят три изпълнения – 2 хора от различни фолклорни области и 1 обработено хоро с композиция /по избор на ръководителя/, а танцовите състави – 3 танца от различна фолклорна област. Хората се изпълняват едно след друго в програма с общо времетраене до 15минути, а танците – 20мин. Музикалният съпровод може да бъде музика на запис (CD или USB флаш памет) или изпълнение на живо (оркестър). Наличието на музикален оркестър не влияе върху оценката на журито.

Фестивални награди
Оценката и награждаването ще се извършват в две категории:
I-ва категория – Танцови клубове;
II-ра група – Танцови състави.

Наградените участници за български народни танци и хора ще получат дипломи и награди както следва:
Награди за Танцови клубове: Награди за Танцови състави:

I-во място – 400лв; I-во място – 400лв;
II-ро място – 300лв; II-ро място – 300лв;
III-то място – 200лв. III-то място – 200лв.

Критерии за оценяване – Изпълненията ще се оценяват по три категории – стил, сценично поведение и техника на изпълнението.

II. БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ
Условия за участие – Участие във фестивала могат да вземат всички певчески групи и оркестри (минимален брой участници – 5) в областта на българския фолклор. Възрастови ограничения за участие няма.
Такса за участие е 5лв. на човек.
Изпълнения – Участниците представят три изпълнения до 10 минути.
Фестивални награди – Наградените за български народни песни ще получат дипломи и награди както следва:
I-во място – 200лв;
II-ро място – 100лв;
III-то място – 50лв.
Критерии за оценяване – Изпълненията ще се оценяват по следните критерии – музикалност; чистота на интонация и качеството на звучене; красота на тембъра и силата на гласа и изпълнителско майсторство.

III. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
След пристигане и регистриране на групите ще се проведе жребий с ръководителите им, така ще бъде определен редът за участие в програмата.

• Всички разходи за транспорт, настаняване и дневни за престоя си в с.Елешница са за сметка на участниците или организацията към която са.

• Журито на фестивала се състои от професионалисти в областта на българското танцово изкуство

guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments