Събор в с. Кремен послучай Илинденско-Преображенското въстание

0
249

И тази година Харами бунар (Хайдушки кладенец), над село Кремен, събра стотици, дошли на това историческо място, за да почетат едно знаменателно събитие – 113-та годшнина от Илинденско-преображенското въстание, ден в който  главите се прекланят пред народния порив за свобода и национална независимост. Първите дни на август винаги са повод за връщане към онази 1903 година, когато с тържествен къмбанен звън е оповестено началото на Въстанието, останало в историята с името си Илинденско-преображенско, а битката на Харамибунар е една от най-кървавите.

В нея влизат в сражение обединени чети на Вътрешната македоно-одринска революционна организация с османски войски.
След разгрома на османския гарнизон в Обидим, османски войски от Неврокоп започват преследване на оттеглилите се в планината негови жители и четниците на обединените чети на Михаил Чаков, Иван Апостолов, Никола Груйчин и Стоян Мълчанков. На 16 септември въстанниците – четници и милиция от Обидим и Кремен, забелязват османски части в местността Харамибунар, която се движи по шосето Неврокоп – Банско. Четите правят засада на пътя в местността Лаго. С внезапен залпов огън отзад кременската милиция, под командването на Благой Джугданов, атакува османците. Отпред са посрещнати от обидимската милиция и са разпръснати. Османците дават 35 убити, между които и командирът юсбашия, и много ранени. 
По този повод, пред събралото се множество, Кметът на селото Емилия Пандева се обърна с думите: „ Нека си припомним колко е важно да възпитаваме младото поколение в патриотичен дух, за да се пазят заветите на предците ни! Нека се поучим от светлия пример на илинденските въстаници и никога да не прекланяме глава пред трудностите!” 
В своето слово, Секратарят на Община Банско – Иван Кадев напомни, че 20 000 въстаници водят 150 сражения срещу 300 000 турски войници. Загиват или са ранени над 700 четници и около 3 000 турски войници. Въпреки че претърпява неуспех и е жестоко смазано, въстанието заема важно място в нашата история, защото показва стремежът на българите към национално обединение. 
Кадев предаде и поздравите на Кмета на Общината – Георги Икономов. 
Специално за събитието на Харами бунар бяха дошли и Банските старчета, които със своя пъстър репертоар поздравиха събралото се множество.
Subscribe
Notify of
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments