петък, 10 юли 2020

Министър Ангелкова в Разлог: Първите резултати от внедряването на ЕСТИ сочат устойчивост в българския туризъм

Автор
Вторник, 14 Януари 2020 14:43

Първите резултати от внедряването на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) са насърчаващи и сочат устойчивост в туризма, показват анализите ни за последните три месеца на миналата година. По неокончателни данни от системата най-много са туристическите посещения през декември 2019 г. от съседните държави, както и от Великобритания, Израел, Германия, Италия и др. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с местната власт и бизнеса в Разлог. В срещата участва и кметът на общината инж. Красимир Герчев, народният представите д-р Емил Тончев и областният управител Бисер Михайлов. Откакто ЕСТИ действа, нощувките в общината също бележат ръст. За миналата година в Разлог те са  над 376 хил. в хотели и места за настаняване и се отбелязват значителни увеличения спрямо предходните две години.

Министър Ангелкова акцентира върху значението на инициираните законодателните промени, които да насърчат работата на бизнеса. Промените в Закона за туризма в момента се гледат в Народното събрание и са свързани предимно с регламентиране статута на националните курорти с цел по-високо качество на туристическия продукт.
"Искаме адекватна нормативна уредба, която да намали административната тежест за гражданите. За региона на Разлог е важно да се регламентира например професията ски учител, върху което също работим последователно, подчерта министър Ангелкова".

Предстои да се финализира Националният регистър на туристическите забележителности и фестивали, който ще помогне за популяризиране на регионите и за привличане на инвестиции в тях. Предстои да бъде променена и наредбата за категоризация и прекатегоризация за местата за настаняване и хранене с нови облекчения за бизнеса. Общините имат и допълнителни възможности за кандидатстване по различни европейски проекти, чрез които да представят туристическия си потенциал, стана ясно от думите й.
rz 1

Николина Ангелкова очерта добри перспективи и за развитието на специализираните видове услуги, визирайки балнео- и СПА, които са от голямо значение за тази част на България. В това отношение Разложкият край и особено обектите в с. Баня имат своя чувствителен принос като целогодишни центрове за здравен туризъм.

Напишете коментар

оставете коментар като гост

0
  • No comments found

 


 

 

© Copyright 2020 Pirin Info. All Rights Reserved.