петък, 10 юли 2020

Почитаме Св. Мина, който сбъдва желания

Автор
Понеделник, 11 Ноември 2019 07:54

Християните почитат днес Свети Мина, който сбъдва желания и е покровител на семейството. Миряните вярват, че иконата му има могъща енергия и лечебна сила и че светецът твори чудеса. Ако човек застане пред иконата на Св. Мина с чисто и отворено сърце и истинска вяра, то светецът ще откликне на молитвите му.

Свети Мина чува молитвите на жените за рожба, помага на семействата да постигнат щастие и благополучие, изцелява болните, помага на нуждаещите се и сбъдва съкровени желания.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват.

Имен ден празнуват: Виктор, Виктория, Минчо, Минка, Мина.

Св. Мина бил египтиянин, който изповядвал християнската вяра и служил във войската. По това време в Рим царували заедно двама нечестиви царе. Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Мина не желаел да гледа това. Той оставил службата си и се оттеглил в планините. Решил, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.

Свети Мина е заловен и жестоко измъчван. Накрая воините отсичат главата му, запалват огън и хвърлят в него многострадалното му тяло. Мощите на светеца са пренесени в родния му град Александрия и той е погребан с почести. Впоследствие на това място е построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Смята се, че Свети великомъченик Мина е покровител на пътниците, бездомните хора, семейството, жените без партньор, лечителите, бедните, знахарите и жените, които не могат да заченат.

Напишете коментар

оставете коментар като гост

0
  • No comments found

 


 

 

© Copyright 2020 Pirin Info. All Rights Reserved.