сряда, 3 юни 2020

Изографисани от талантливи художнички врати в Разлог създават атмосфера на красота и нова визия

Автор
Понеделник, 21 Октомври 2019 14:58

Украинските художници- Оксана Стратийчук, Иванка Стратийчук, Оксана Миловзорова, изписаха вратите на къщи в квартал „Вароша“ и град Разлог.

Разлог се слави с гостоприемството на своите хора- в делник и празник по повод и без повод, разложкият дом е отворен и топъл. Особено на Старчевата, домовете на Разлог се оживяват и изпълват с хора- домашните се готвят за празника, идват гости от близо и далеч. Домовете се огласят от смях, музика и песни, от съндъците се вадят грижливо стъкмените носии…Прочуто е разложкото гостоприемство, кой с носия ще се облече, кой от вкусната разложка капама ще опита, кой ще поиграе на пъстрото хорото на пазара. И всички идват отново и отново:  
Да почувстват Разлог!  
Да видят Разлог!  
Да опитат Разлог!  
Да изживеят Разлог!
Това преди години впечатли група художници от Украйна, България, Полша и Украйна, изрисуваха със свои емоции вратите в парка на град Разлог, които са неизменна част от естетическото пространство на града.

Красива вратаКато продължение на идеята тяхното изкуство се пренесе в квартал Вароша. Благодарение на д-р Джупанова и нейната сестра художничката- Оксана Старатийчук, художниците се сприятелиха с хора от града и те предоставиха част от домовете си за своеобразно пано, на което разцъфна тяхното творчество. Символа на дома, който всеки вижда от пръв поглед, от улицата, това е вратата- портата. Тя говори много… Тя е белег на дома, за мерака на домакините, за уюта в дома, за подредбата.
Врати Разлог паркПрага е свещен за българина, той се пази от зли очи и се благославя да се прекрачва само от добри и желани гости и орисии.  Върху вълнуващите пана- вратите, разцъфтяха рози, накацаха врабченца, извиха се лози, изгряха фантазии, отпечата се душевността на авторите.  
Инициативата продължава.

Община Разлог полага големи усилия за естетизиране на градската среда, това е повод да бъдат поканени отново художниците да бъдат гости на града и да разгърнат своя талант и фантазия.

Към гражданите, които милеят за града, Община Разлог поставя едно интересно предизвикателство. Семействата които са отворени към тази инициатива, нека да заявят своето желание на имейла на Община Разлог - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или във фронт офиса на улица ул. "Шейново" 2.

Вашите желания и покани към художниците ще бъдат съгласувани и следващото лято ще дадем изява на творците, местни и приятели от чужбина.

Нека заедно с вас да направим поредната стъпка за един по- красив град!

Напишете коментар

оставете коментар като гост

0
  • No comments found

 


 

 

© Copyright 2020 Pirin Info. All Rights Reserved.