сряда, 3 юни 2020

Ученичката от девети клас от СУ „Братя Каназиреви“ Катерина Пандева от Разлог получи поощрителна награда в литературния конкурс на Център „Алеф” „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена.“

Автор
Понеделник, 13 Май 2019 15:58

60226068 2617706721590110 7034413624844091392 n

Тази година „Алеф” за първи път промени жанра и предложи на младежите да смесят историческата реалност със своето въображение и да напишат разказ.
Катя споделя, че е привлечена от темата и възможността да напише литературен разказ с елементи на есе, като не просто пише за нещо свързано с Холокоста, а разкаже историята на едно семейство, чието дете успява да изнесе един своеобразен урок по толерантност, разбиране и отношение, като кара родителите си да закупят жълт плат и съшият звезди за учениците от целия клас, за да покажат солидарност с техен съученик, принуден да носи жълтата звезда.
Разказът на Катерина изпълнен с много съдържание и послание е вдъхновен и от изключително интересните и по иновативен начин поднесени уроци по темата от преподавателят по История и цивилизация г-жа Соня Крънчева. С много креативност и съзидателност г-жа Крънчева преподава материала за тази част от човешката история, така че учениците не само да научат фактите, но и почувстват и разберат историческите послания, за миналото на една държава и един народ, за действията на останалата част на човечеството.
5 4Уроци по история изпълнени със съдържание и много смисъл подобно на думите на великият премиер на Израел Шимон Перес, който написа:
„Съвременната демокрация е не само в равните права. Тя е в правото на всеки човек да бъде различен, да бъде друг. Да си друг не означава че си чудовище. Ти си оставаш човек.“
Написвайки своят разказ за конкурса на Център за еврейско-българско сътрудничество по темата:
„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ деветокласничката от Разлог Катерина Пандева се нареди достойно сред изпратиха 129 ученици от над 40 градове и села и 16 студенти от 11 университета, като нейната творба бе отличена сред 20-те най-добри. Журито номинира 20 разказа и „Алеф” по традиция покани техните автори в Бургас на церемонията по награждаване.
На тържествена и много вълнуваща церемония в Културен център „Морско Казино” в Бургас да наградят победители и дойдоха кметът на Бургас Димитър Николов, Росица Иванова – секретар на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, заместник кметът Йорданка Ананиева, заместник областният управител на Бургаска област Севдалина Турманова, Генералният консул на Република Турция в БургасНурай Иньонтепе, директорът на ОД на МВР старши комисар Калоян Калоянов, агатополски епископ Иеротей , представител на сливенския митрополит Йоаникий, Иванка гезенко – експерт в Държавна агенция „Архиви”, почетни консули, общински съветници, представители на неправителствени организации, представители на бургаската еврейска общност журналисти, учители.
„Чрез тази инициатива внуците на спасените евреи спасиха нашите герои – спасителите, от забвение. Този конкурс със сигурност ражда и бъдещи писатели” каза един от членовете на журито писателят Румен Леонидов.
3 5

Напишете коментар

оставете коментар като гост

0
  • No comments found

 


 

 

© Copyright 2020 Pirin Info. All Rights Reserved.