сряда, 3 юни 2020

"От ръката тревненска" - изложба на музея за резбарско и зографско изкуство, гр. Трявна гостува в Разлог

Автор
Понеделник, 13 Май 2019 12:36

Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство, гр. Трявна представя своята изложба „От ръката тревненска“ в Исторически музей-гр. Разлог. От днес до 15 юли посетителите на музея в Разлог ще могат да разгледат експозицията, представяща 7 занаята. Това са художествените занаяти дърворезба, иконопис, архитектура, които представят най-старата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на XVII век. Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа“ продължава традициите й и до днес.
Представени са и занаятите розопроизводство-Трявна е от малкото места в Северна България, където се отглеждат рози и се произвежда розово масло; казаслък-декоративен текстилен занаят; куюмджийство-изработка на накити, църковна утвар, сечене на монети и мутафчийство- занаят, при който в Трявна се прави опит да бъде механизирано производството.
В изложбата са показани оригинални предмети, снимки, проекти за дърворезба и готови изделия, майсторски свидетелства, инструментариум, копирки за икони, възстановка на зографска и резбарска работилници.
Директорът на Исторически музей-гр. Разлог приветства присъстващите, а децата от 2 „а“ клас към НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Разлог, с ръководител Елена Гахова, отправиха танцов поздрав с изпълнение на Танц за пролетта.

Напишете коментар

оставете коментар като гост

0
  • No comments found

 


 

 

© Copyright 2020 Pirin Info. All Rights Reserved.