неделя, 20 септември 2020

117 години Илинденско-Преображенско въстание

Автор
Неделя, 02 Август 2020 13:36

117-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание бе отбелязана днес в село Попови ливади. Тази година, заради усложнената епидемична обстановка в страната, община Гоце Делчев не организира традиционния събор, който се провежда ежегодно в село Попови ливади. Годишнината бе отбелязана с възпоменание пред паметника на Гоце Делчев на Попови ливади. В него участва ръководството на община Гоце Делчев, българският представител в Европейския парламент Атанас Джамбазки, народният представител Стоян Божинов, кметът на община Сандански Атанас Стоянов, общински съветници от Гоце Делчев, представители на политически партии, институции и много граждани.
В своето слово кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов подчерта голямото историческо значение на въстанието и колко важна е саможертвата на всички знайни и незнайни герои, дали живота си, за да я има днес свободна България.
В Илинденско – Преображенското въстание от 1903 г. вземат участие и местните дейци на ВМОРО: Борис Сарафов от с. Либяхово, Стоян Мълчанков от с. Скребатно, Васил Пасков от с. Осиково, Иван Попов от с. Ляски, Атанас Тешовски от с. Тешово, Екатерина Арнаудова от с. Либяхово.
Илинденско-Преображенското въстание представлява венецът на българското националноосвободително и обединително движение. То показва решимостта за свобода на населението от Охрид до Одрин, което с традиционни и нови средства продължава да мечтае и работи за своята свобода, защото както гласи девизът на въстанието: „Хиляди пъти по-добре смърт, отколкото скотски живот!“

Напишете коментар

оставете коментар като гост

0
  • No comments found

 


 

 

© Copyright 2020 Pirin Info. All Rights Reserved.