събота, 14 декември 2019

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ТАНЦА ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАН ЗА ЕДИНАДЕСЕТИ ПОРЕДЕН ПЪТ В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Автор
Понеделник, 15 Април 2019 14:58

Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета - 1865” гр. Гоце Делчев, организират за поредна година празнично отбелязване на Международния ден на танца. Събитието ще се проведе в гр. Гоце Делчев на 20 и 21 април 2019 г. /събота и неделя/, като това ще бъде неговото единадесето издание. Тази година, събитието ще бъде в памет на Запрю Икономов – дългогодишен ръководител на Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци – гр. Гоце Делчев /роден на 20.04.1929 г. и починал на 30.01.2015 г./.
Международният ден на танца е 29 април – обявен е за такъв от ЮНЕСКО през 1983 година. Всяка година на този ден се чества танцът като едно от основните изкуства.
В Гоце Делчев, отбелязването на Международния ден на танца вече се превърна в традиция. Всяка година, самодейни танцови състави не само от района, но и от цялата страна, показват своите умения и се веселят заедно в името на танца. С всяка следваща година броят на участниците и интересът към събитието се увеличава.
Тази година, програмата ще продължи 2 дни. През първия ден в събота, 20 април, ще се състои традиционното и много атрактивно дефиле на участниците. В него, както и миналата година, ще могат да се включат всички жители и гости на града, които желаят. Единственото условие е да бъдат облечени с народни носии. През втория ден в неделя, 21 април, ще има открит урок по разучаване на български хорả, а вечерта – още един концерт на участниците, който ще бъде в Градския парк.
Тази година танцовите групи и състави, които ще вземат участие в двудневната програма са общо 20 – двойно повече от миналата година, като сред тях има участници от Черна гора, Гърция и Северна Македония.
Den na tanca 2019 plakat

Напишете коментар

оставете коментар като гост

0
  • No comments found

 


 

 

© Copyright 2019 Pirin Info. All Rights Reserved.