петък, 5 юни 2020

С интересни археологически, архитектурни паметници, богата история и природни дадености община Гърмен привлича гости от страната и чужбина

Автор
Четвъртък, 14 Май 2020 14:27

Древният римски град Никополис ад Нестум в община Гърмен отново посреща туристи и гости. Археологическият и архитектурен паметник, разпрострян върху 14 км площ, е един от най-впечатляващите за посещение експонати, който представява чудесен ансамбъл от историческо, културно и археологическо наследство. 
Гости и туристи в община Гърмен могат да посетят и разгледат и ландшафтно-исторически парк „Градище“ и да съчетаят почивката си в района с чудесна разходка в историята и миналото.

 В историческото селище има аниматор, който да посреща гостите, има и охрана, и човек, който отговаря за поддръжката. 
Надеждата на местните жители - в Гърмен, село Огняново и другите населени места в общината, които обичайно са много предпочитано място за туристи от целия свят е, че постепенно ще се нормализират нещата и отново ще има гости, които желаят да ползват минералните извори, да разглеждат историческите забележителности и да отсядат в местните къщи за гости и хотели.
3termi 7606Кметът на общината Феим Иса също изрази надежда, че ще заработят при стриктно изпълнение на мерките на здравния министър местата за настаняване, и хората в района ще имат работа, приходи в местната хазна, и като цяло регионът отново ще се оживи.
7fcc3d221c22442f19f450acb957db92 XL
Община Гърмен предоставя благоприятни възможности за културен, балнеоложки, исторически и природен туризъм. Лековитите минерални извори и богатото историческо и културно минало на района, както и чистата природа привличат всяка година хиляди гости от цял свят.

Древният град Никополис ад Нестум е построен в късноримската епоха, през 106 година, от император Траян в чест на победата му над даките. Селището е едно от малкото запазени в България и единствено в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Обявено е за археологически и архитектурен паметник.
гърменПрез последните години Никополис ад Нестум се превърна в туристическа атракция. Преди време по проект бяха реставрирани и консервирани кулите, крепостните стени, късноантичните терми. Монтирано бе ефектно осветление, изградена бе мрежа от алеи, за да могат посетителите по-добре да разгледат римския град. Построен бе и малък амфитеатър, където се провеждат различни фестивали и събития.

Напишете коментар

оставете коментар като гост

0
  • No comments found

 


 

 

© Copyright 2020 Pirin Info. All Rights Reserved.