неделя, 20 септември 2020

Кметът на Банско Иван Кадев: "Банско е чисто и здраво! Работим за съживяването на всички дейности в района, очакваме помощ от държавата - за бизнеса и хората"

Автор
Сряда, 20 Май 2020 14:34

Преминахме през два месеца на изпитание, Банско беше първият град, поставен под строга карантина, все още има въпроси относно това, дали и защо бе необходимо затварянето на града. Животът в Банско претърпя кардинални промени”, така кметът на Банско Иван Кадев даде начало на пресконференция днес, на която присъства и екипът му - зам. кметовете Сашка Въчкова и Стойчо Баненски, както и Костадин Ангелов. На събитието бе и председателят на местния парламент Димитър Русков.

Едно от сериозните предизвикателства в тази извънредна ситуация и положение бе необходимостта да се окаже помощ на хора в нужда - трудноподвижни, без възможности за самообслужване, както и такива, останали без финансови средства.
И тук идва моментът да бъде оказана изключителна благодарност на социалните работници от Банско, които
 в продължение на 14 дни работеха 24 часа изпълнявайки мисията си.
По време на двуседмичната карантина и последвалото извърдено положение Общинският кризисен щаб в Банско е имал непрекъсната отлична комуникация както с Областния щаб с областния управител на област Благоевград  Бисер Михайлов, така и с Националния кризисен щаб.

"И освен с грижа за здравето, имахме мисията да мислим и за духа на хората, изпаднали внезапно в тежката ситуация" - каза кметът Иван Кадев и изрази искрена благодарност на  всички служители на първа линия, както и на съгражданите си, които поддържаха духа с дрънкането на звънци и биенето на църковните камбани и даваха знак, че всичко е наред и заедно ще се справят.

"Банско е чисто и здраво, заради спазването на мерките и заради близостта на хората с планината", каза кметът. Това бе доказано и с масовото тестване в Банско, Добринище и Места.

Кметът детайлно отчете  резултатите от тестовете - в града са направени 2010 теста, от които 111 са показали наличие на антитела - тоест 5.57%. В цялата община са направени 2050 теста, които показали наличие на 115 резултата с антитела или 11%.

„Това доказа, че мерките трябва да продължат. Отварянето на града няма да отмени мерките, но пандемията се отразява тежко на бизнеса“, информира кметът Иван Кадев. Той  обясни, че са предприети редица мерки за бизнеса като отпадането временно на таксата за синята зона, както и отпадането на таксата за тротоарно право и общински наеми, включително и отпадането на таксата за детските градини. Предложено е до 30 юни такса смет да може да се плаща с 5 % отстъпка.

Остава сериозна ситуацията за туризма, който осигурява препитание на стотици хора от Банско и региона. Проведена е среща и разговори с представители на бранша, и колкото и да е трудно, някои от тях имат готовност да отворят хотели и ресторанти, предлагайки възможно най-добрите условия за своите гости. 

666„Общината е в трудно финансово положение. Има дълг от 8 млн. лв., което означава вноска от 100 000 лв. на месец.“, съобщи кметът. Общината е поискала от Фонд Флаг отлагане на плащанията на част от вноските по този кредит.

От 30.04. местните приходи  са с 13% по-малко от миналата година. Общината има ограничения за директен финансов ресурс за подпомагане на бизнеса, затова се търсят индиректни методи. Кадев даде и разяснения за отлагащите се събития от летния културен календар.

Джаз фестивалът  - емблематичното за Банско събитие ще се проведе за 23- ти път, както и и оперният фестивал, но при строги мерки и с фокус върху българските изпълнители като гост участници. Спортни и културни мероприятия на закрито няма да има. Ще се запазят и културните вечери, провеждащите се в старинния квартал на Банско  и пред църквата, както и летните съботни занимания Добринишко лято, които се провеждат на открито.

„Нека всички видят един спасен летен сезон в пандемия“, каза Кадев. Той отново напомни,  че медиците на първа линия ще получат безплатен уикенд в Банско през следващия зимен сезон, който включва хотел, ски училище и екипировка, както и безплатно посещение на културните институти.

„Очакваме подкрепа от правителството, защото само със спазване на мерки и дисциплина не става“, каза кметът Кадев. Зам.-кметът Въчкова коментира, че се увеличава тежестта върху общината, защото има хора, които не са подпомагани от мерките предложени от държавата, и така приходите на общината се увеличават, поради 

Минималната помощ, която Общината ще иска от държавата, е в размер на 2 млн. лв. 

От 26-и май започва работата и на детските градини в град Банско, град Добринище и село Места при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.
Към момента, информира зам.-кметът Стойчо Баненски, няма спрени инфраструктурни проекти, дори се очаква през септември завършването на околовръстния път, а Сашка Въчкова допълни, че проекти, които не изискват процедури за обществена поръчка, ще бъдат възлагани на местни фирми, за да бъде стимулиран именно местният бизнес и осигурят работа за хората.

Напишете коментар

оставете коментар като гост

0
  • No comments found

 


 

 

© Copyright 2020 Pirin Info. All Rights Reserved.