събота, 16 януари 2021

Зелено Банско - кампания за засаждане на дървета в курортния град

Автор
Вторник, 19 Май 2020 15:18

В Банско за поредна година се реализира кампания по озеленяване и засаждане на нови дървесни видове.
Броят на засадените фиданки през тази пролет е 400 - по сто от видовете акация, бял бор, липа, явор. Те са предоставени на Община Банско от инициативата Гората.бг за доотглеждане и засаждане в следващ етап. Професионалната лесотехническа гимназия дари на Община Банско 32 броя дръвчета - туя, смърч, конколорка и шестил.

Почти изцяло е картотекирана дълготрайната дървесна растителност на територията на град Банско. При паспортизирането на всеки отделен дървесен индивид е направена фитосанитарна оценка на състоянието му. Екипът, направил оценката, е съставен от ландшафтни архитекти и специалисти по растителна защита от научно-изследователски сектор на Лесотехническия университет. В техния доклад са посочени необходимите бъдещи стъпки за правилното поддържане на съществуващия ландшафт, неговото дообогатяване и създаването на ново улично озеленяване. Това уточниха от пресцентъра на Общината по повод изказани в социалната мрежа мнения на местни жители за състоянието на дърветата на общински терени. За да не застрашават здравето и сигурността на хората, с фитосанитарна и естетичска цел е наложително премахването на някои или части от тях. Подобен е случаят на три върби намиращи се на кооперативния пазар в град Банско. Такъв е случаят с трите върби на кооперативния пазар. През изминалите години неколкократно е провеждана санитарна сеч поради гнилости високо в короните им. А при отсичането им са установени гнилоти от I и III разред и наличие на дървесни гъби и следи от корояди. Възложено е на специалисти да предложат решение за устройството на терена.

От община Банско  припомнят на всички любители на природата и красотата, че на 7 май Община Банско обяви ново цветно предизвикателство "Да посадиш дърво и цвете". Поканени са всички да участват в инициативата със снимки на лично засадени дървета, цветя и декоративни храсти по време на извънредното положение.

Напишете коментар

оставете коментар като гост

0
  • No comments found

 


 

 

© Copyright 2021 Pirin Info. All Rights Reserved.