петък, 10 юли 2020

РЦ-СОФИЯ, ЮНЕСКО, ПАРТНИРА НА НАЦИОНАЛНИЯ ФЕСТИВАЛ „ФОЛКЛОРНА МАГИЯ” БАНСКО

Автор
Понеделник, 22 Април 2019 14:30

Регионален център-София, ЮНЕСКО, ще бъде партньор на тазгодишното издание на националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия”. Събитието се провежда за втори пореден път в Банско. Организатор е националната фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ със съорганизатор Община Банско. Изпълнителният директор на Регионалния център д-р Ирена Тодорова ще бъде член на журито, а в края на фестивалните дни ще връчи специалната награда на Регионалния център – плакет със знака на ЮНЕСКО, в категорията за представяне на автентични обичаи и традиции „На мегдана”.

„Опазването и популяризирането на автентичното са във фокуса на нашата работа, но не по-малко важно е да откриваме онези хора и събития, които подпомагат изграждането на връзка между традиция и съвремие. Смятам, че фестивалът в Банско, на чиито сцени се изявяват хиляди участници от всяка фолклорна област на България, заслужава подкрепата ни”, каза Ирена Тодорова. „В търсене на най-истинните носители на българската традиция заедно с организаторите призоваваме самодейците да дойдат, за да покажат на нас и всички гости на фестивала колко красота крие нашето автентично изкуство.”

Обичаите, занаятите, дори кухнята на дедите ни - всички те попадат във вниманието на РЦ-София, ЮНЕСКО, и ще намерят място на алеите в парка на Банско в средата на юли.

„Да превърнем града в атрактивен модерен курорт или да запазим традициите си - такава дилема никога не е стояла пред нас. В Банско, както в много европейски градове, тези две неща се случват в хармония. Приемаме решението на Регионален център-София, ЮНЕСКО, като висока оценка за усилията и постигнатите резултати”, коментира Георги Икономов, кмет на Банско. Събитието е част от богатата лятна фестивална програма на планинския курорт.

Във връзка с участието си като партньор на „Фолклорна магия” Центърът ще заснеме и късометражен документален филм, посветен на носителите на нематериално културно наследство. Той ще представя участници, хора, практикуващи различни обичаи, занаятчии, както и атмосферата на събитието в Банско.

Тазгодишното издание на фестивала е под наслов „Да съхраним заедно българщината!". От тази година в него има и обособена възрастова група за най-малките – деца до 12 години. Участниците се разделят на четири категории – пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи и традиции.

„Целта на фестивала е да популяризира и съхрани българските традиции, фолклора, обичаите, културата и родното производство. Той дава сцена за изява на пазителите на българското народно творчество в лицето на самодейци, занаятчии и производители на традиционни български стоки от цялата страна”, коментира Виктор Касъмов, директор на „Фолклорна магия”.

Платформата за регистрация е отворена до 30 май 2019 г.

Фестивал „Фолклорна магия”

Националният фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ се провежда от 2018 г. на две сцени, разположени в Градския парк в Банско. Събитието се организира от национална фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ, Община Банско с партньор Регионален център София, ЮНЕСКО.

Напишете коментар

оставете коментар като гост

0
  • No comments found

 


 

 

© Copyright 2020 Pirin Info. All Rights Reserved.